Psihoterapie

Psihoterapia 

Ca metodă interdisciplinară de tratament, psihoterapia este situată la graniţa dintre medicină şi psihologie, şi se adresează acelora dintre voi care se află într-un impas existenţial în viaţă şi au nevoie de ajutor.

Adresabilitate

Psihoterapia îţi este adresată ţie, cuplului, familiei sau copilului tău într-o gamă largă de situaţii dificile precum:

-         stări psihologice disconfortante (anxietate, fobii, atacuri de panică, depresie, sensibilitate emoţională, iritabilitate, dependenţe etc.)

-         tulburări somatoforme ale apetitului şi hrănirii (bulimie, anorexie etc.), ale somnului (insomnii, coşmaruri etc.)

-         stări existenţiale dificile (pierderea locului de muncă, separare/divorţ, deces, boală, traume, violenţă, abuz etc.)

-         probleme de comunicare şi relaţionare cu ceilalţi, în cuplu sau cu copiii

-         situaţii dificile pentru copii (agresivitate, emotivitate, lipsa încrederii în sine, instabilitate, alte probleme comportamentale, lipsa interesului şcolar, coşmaruri, enurezis, ticuri, anxietate, probleme emoţionale apărute în urma divorţului/separării părinţilor etc.)

 

Scop
Procesul terapeutic presupune relația reciprocă ce se stabilește între tine (client) și mine (terapeut).

Scopul desfășurării procesului terapeutic este acela de a explora și a descoperi ceea ce experimentezi tu în viața ta ca fiind dificil sau problematic pentru ca tu să te simţi mai bine.

Eu nu îți voi da sfaturi, soluții sau rețete de-agata. Rolul meu este să te ascult, să te acompaniez și să te ajut să devii conștient/ă de problemele tale pentru a putea ajunge la o schimbare care să fie importantă și pozitivă pentru tine.

Tu vei decide ce vrei să îmi dezvălui sau să îmi împărtășești și ce vrei să păstrezi pentru tine. Voi aprecia tot ceea ce aduci în ședințele de terapie și, de asemenea, îți voi respecta tăcerea.

Potrivit angajamentului de confidențialitate, eu nu voi dezvălui nimănui ceea ce vei împărtăși cu mine. Cabinetul de psihoterapie este locul în care te vei simţi în siguranţă şi confort. Nu ezita să mă contactezi, pentru ca împreună să facem primul pas în călătoria ta spre schimbare şi vindecare.

 

Modul de desfășurare al ședințelor de terapie

Procesul psihoterapeutic se desfășoară într-un cadru special constituit, respectiv în cabinetul de psihoterapie. Frecvența ședințelor de lucru  poate varia de la o dată pe săptămână (cel mai adesea) la câteva întâlniri pe săptămână, în funcție de intensitatea nevoii pacientului.

Ședința de terapie se desfășoară pe o perioadă de:

  • 1 oră (pentru terapia individuală copii, adolescenţi, adulți)
  • 1 oră și 30 de minute (pentru terapia de familie/cuplu)
  • 2 ore (pentru terapia de grup)

 

Psihoterapia integrativă – psihoterapia potrivită fiecărui pacient
,,Psihoterapia eficientă trebuie să dispună de o teorie coordonatoare, bazată pe cercetare și stimulată de experiență.
Nici o teorie nu deține singură monopolul adevărului, iar eforturile integrative au șanse mari de a se dovedi utile,

în comparație cu orice altă orientare singulară” (Strieker).

Psihoterapia integrativă este una dintre cele mai moderne tendințe în psihoterapie. Această orientare terapeutică reprezintă o paradigmă, un punct de întâlnire între mai multe discipline, confirmând tendinţa interdisciplinară şi integrativă ce marchează evoluţia societăților, începând cu mijlocul secolului al XX – lea. Abordarea integrativă oferă o viziune nouă, amplă despre tratamentul psihoterapeutic. Plecând de la perspectiva sistemică a fiinţei umane, de la conceptul corp-minte-spirit, prin abordarea integrativă se obţine o înţelegere unitară a complexităţii fiinţei umane, în ansamblul funcţionalităţii manifestărilor sale, permiţând evaluarea şi tratamentul unitar al pacientului, respectând unicitatea persoanei în contextul universal.

Nevoia de integrare în psihoterapie s-a născut din necesitatea, resimțită de către practicieni, de a adapta și personaliza mai mult planul și metodele de tratament nevoilor reale ale pacienților, dincolo de cadrele rigide ale unor teorii specifice. Unicitatea pacientului și a problemei sale a impus, din ce în ce mai mult, ideea de unicitate în abordarea terapeutică. Astfel, unicitatea s-a materializat prin spargerea tiparelor tradiționaliste de diagnostic, conceptualizare și tratament, și găsirea unei modalități noi de abordare, generată de alegerea și combinarea celor mai potrivite metode și tehnici dintr-o multitudine existente și construite până în prezent.

Metodele și tehnicile utilizate în psihoterapia integrativă sunt alese din arsenalul de metode specifice modelelor terapeutice psihanalitic (ex. metoda asociațiilor libere, analiza rezistențelor etc.), cognitiv-comportamental (ex. identificarea și combaterea gândurilor negative, desensibilizarea sistematică etc.), unamist-experiențial (metoda investigării fenomenologice, metoda conștientizării, metoda scenariilor de viață, etc.) și altor modele, ex. hipnoza clinică ericksoniană, metode de relaxare etc.

Metodele și tehnicile utilizate în psihoterapia integrativă conferă eficiență terapiei prin combinaţia de tehnici cognitive, afective şi comportamentale. O asemenea combinaţie este necesară pentru a ajuta pacienții să se gândească la credinţele şi presupunerile lor, să experimenteze nivelul emoţional din conflicte şi să traducă insight-ul în acţiune. Intervenţiile vor fi alese pentru fiecare pacient în parte. Psihoterapia integrativă nu deține un set de tehnici preferate pe care le aplică la întâmplare tuturor pacienților, ci folosește tehnicile şi procedurile de aşa manieră încât să fie congruente cu valorile, experienţele de viaţă şi mediul cultural al fiecărui pacient.

 

Terapia Sandplay - terapia prin jocul cu nisip
Sandplay este o formă de terapie non-verbală, care utilizează lădiţa cu nisip, apă şi figurine/miniaturi. Clientul este invitat să creeze o lume a sa în lădița cu nisip.
Nu există reguli pentru a realiza o imagine în lădiţa cu nisip. Clienţii sunt liberi să exploreze nisipul şi colecţia de miniaturi. Când realizează imaginea tridimensională, pot să mute, să schimbe formele şi miniaturile aşa cum doresc şi oricum au nevoie. Pot utiliza nisipul răsfirându-l, bătătorindu-l, modelându-l, scobindu-l. În lădiţa cu nisip clientul pune în dialog lumea interioară cu lumea exterioară, dând astfel ocazia potenţialului natural spre dezvoltare, restructurare, vindecare să se manifeste. Alegerea figurinelor şi modalitatea în care persoana le foloseşte pentru a crea imaginile din lădiţă va avea efect asupra proceselor sale neurobiologice.
 
Cum funcţionează Terapia Sandplay?
Intervenţia psihologică, în general, are un impact deosebit de profund asupra proceselor neurologice, vindecarea şi dezvoltarea bazându-se de fapt pe modificarea configuraţiilor reţelelor neuronale cerebrale. Reformarea şi restructurarea hărţilor noastre mentale stau la baza oricărui proces terapeutic de dezvoltare personală/transformare/vindecare.
 
Prin jocul cu nisip, care nu este de fapt un joc, ci o activitate simbolică, este facilitată activitatea neurologică a creierului, bazată pe imagini. Alegerea figurilor nu este întâmplătoare. Persoana este atrasă de acele figurine care corespund fidel, precis tiparelor neuronale pre-raţionale (care nu implică limbaj, ci doar imagini) de care este nevoie pentru ca dezvoltarea psihică să continue. Figurinele sunt nişte imagini simbolice pentru creierul nostru. Imaginile simbolice pe care persoana le va utiliza în lădiţă ocolesc reţelele neuronale obişnuite, dar nesănătoase şi dau formă nivelului imediat următor, de vindecare şi dezvoltare.
 
Pas cu pas, de la o ladiţă la alta, pe parcursul unei serii de imagini, căile neuronale sunt corectate şi reordonate în raport cu dispoziţia naturală spre vindecare şi dezvoltare. Înainte ca transformarea să fie conştientă şi vizibilă în comportament, ea are forma unei experienţe neuronale noi.  Astfel, în ladiţa cu nisip se vor vedea aspecte ale transformării şi vindecării de care mintea nu este conştientă şi pe care încă nu le poate accesa.  Aceste aspecte le poate vedea terapeutul, dar, în momentul în care ele devin conştiente şi pentru client, le va simţi şi el. Deci, atunci când clientul crează o imagine în ladiţa cu nisip, noi reţele neuronale vor începe să se dezvolte şi să crească pe măsura înaintării în acest proces. În timp, clientul va integra în harta sa mentală aceste noi reţele neuronale, iar în momentul în care acestea vor fi suficient de bine dezvoltate, clientul va deveni conştient de transformările modurilor în care începe să îşi trăiască propria viaţă. Noile reţele neuronale care se vor maturiza vor susţine noi căi de percepere a realităţii şi de a fi în lume. Psihicul va fi atunci gata să urmeze aceeaşi schimbare şi procesul de transformare se va putea vedea în comportamentul clientului. Un fel de nou început…
 
Sandplay creează condiţiile ideale pentru experimentarea noului și diferitului necesare acestui nou început.
 
Cui se adresează?

Terapia prin jocul se adresează atât copiilor, adolescenţilor, cât şi adulţilor, într-o formă de terapie individuală, de cuplu/familie sau de grup.

Terapia Sandplay cu copii le permite acestora să-şi lucreze în profunzime şi într-o manieră delicată temerile, anxietăţile şi traumele. Prin intermediul Sandplay, vindecarea are loc în mod spontan şi eliberează copilul de emoţiile intense ce interferează cu viaţa lui cotidiană.

Sandplay pentru adulţi furnizează aceeaşi manieră delicată de a lucra teme dificile sau subiecte care au fost sau sunt greu de gestionat. Sandplay oferă adulţilor oportunitatea şi abilitatea de a lucra în profunzime acele arii rezistente la schimbare ale vieţii lor.

Beneficiile Terapiei Sandplay:
- Jocul cu nisip are o calitate unică kinestetică
- Jocul cu nisip dă expresie conţinuturilor tale emoţionale neverbalizate şi neverbalizabile
- Jocul cu nisip în mod natural stabileşte graniţe şi limite care generează o stare de siguranţă pentru tine
- Jocul cu nisip este eficient în depăşirea rezistenţelor tale
- Jocul cu nisip facilitează un mediu de comunicare necesar şi efectiv pentru cei ca tine, posibil cu abilităţi de comunicare insuficiente sau blocate în aces moment
- Jocul cu nisip permite renunţarea la verbalizare ca mecanism de apărare
- Jocul cu nisip creează pentru tine un loc de experimentare a controlului
- Jocul cu nisip permite accesarea mai completă şi mai rapidă a conţinuturilor tale intrapsihice profunde
 
Te aştept cu drag să experimentăm împreună un nou început ...