TU ce dorințe ți-ai pus pentru Noul An?

24.01.2015

Motto:

„Dorinţa nu este ceea ce vezi, ci ceea ce îţi imaginezi”
(Paulo Coelho)

Cineva spunea odată că fără dorinţe, imaginaţia noastră ar fi mai săracă, dar, dacă îl ascultăm pe Paulo Coelho reflectăm şi la viceversa. Cum ar arăta dorinţele noastre dacă nu ni le-am imagina? M-am gândit mult la acest aspect şi am ajuns la concluzia că de multe ori, noi, oamenii ne supărăm „pe viaţă” pentru că ne-am dorit anumite lucruri şi, din nefericire pentru noi, ea, viaţa, nu ni le-a îndeplinit. Dar oare am parcurs cu adevărat procesul de „îndeplinire a dorinţelor?” Iar acum probabil că v-am uimit total şi vă întrebaţi: Există aşa ceva? Ce este acela „procesul de îndeplinire a dorinţelor”? Răspunsul meu este simplu şi sper să nu vă dezamăgească: Nu, nu există aşa ceva, este doar rodul concluziei la care am ajuns. Observând oamenii, cu bucuriile şi dezamăgirile lor, am constatat că da, ar trebui să cunoască, aşa, ca dintr-un manual, instrucţiunile de „îndeplinire a dorinţelor”. Am văzut cum oamenii verbalizează ceea ce îşi doresc, în cele mai fericite dintre cazuri, pentru că uneori nici măcar acest prim pas nu se întâmplă, după care procesul se întrerupe, ca şi cum ar fi deajuns să-şi spună ceea ce vor şi acest lucru ar trebui să li se întâmple. Dar lucrurile nu stau chiar aşa de simplu. Dorinţele noastre nu sunt magice pentru a se îndeplini. Şi, din păcate, nici noi nu avem baghete cu asemenea puteri, precum au zânuţele din basme. Realitatea este că, pentru a-ţi îndeplini visele, este necesar să depui un efort. Visele nu devin realitate aşa, pur şi simplu. Iar dacă eu am ajuns la această concluzie, m-am gândit că v-ar fi de folos şi vouă să vă împărtăşesc din experienţa mea despre cum îmi urmez eu procesul de „îndeplinire a dorinţelor”. Şi pentru colegii mei psihoterapeuţi, tot din proprie experienţă, vreau să vă încurajez să aplicaţi această „tehnică” (pretenţios spus tehnică) şi în cabinete, cu beneficiarii serviciilor voastre.

Ce îţi doreşti în noul an?
Acest exerciţiu poate fi util ori de câte ori simţi nevoia să îţi clarifici gândurile cu privire la dorinţele care stau mocnite în interiorul tău, nu numai la sfârşit sau început de an. Aşa cum spuneam mai sus, pentru a ni se îndeplini dorinţele, important este să ni le imaginăm.

1. Prima întrebare pe care este potrivit să ne-o punem ar fi: Ce îmi doresc pentru următoarea perioadă de timp? Pentru a găsi răspunsul căutat pot să mă aşez comod într-un loc confortabil, într-un ambient plăcut, de preferat doar în compania mea, pot închide uşor ochii şi să mă las în voia imaginaţiei mele care, cu siguranţă va intra imediat în acest joc. Gândurile mele vor zbura lin în diferitele planuri ale vieţii mele reale, iar imaginaţia va contura siluetele viselor la care năzuiesc. Astfel, voi putea pluti în viaţa mea personală, în familia mea, în relaţia mea de cuplu, în toate ungherele cotidianului meu. Apoi, aripile gândurilor mă vor duce în viaţa profesională sau poate în celelalte relaţii din viaţa mea, sau poate chiar în relaţia mea cu mine însămi, cine ştie? Aici voi găsi ceea ce îmi place, ceea ce valorizez şi apreciez pozitiv, dar şi ceea ce nu îmi prea place. Ce mi-aş dori să schimb, să perfecționez, să dobândesc? Este de ajuns doar să-mi las imaginaţia să îmi arate ceea ce aş putea să văd pentru viitorul meu. 
2. Acum, după acest plăcut periplu prin sertarele dorinţelor mele ascunse, pot să trec la următorul pas, consemnarea acestor „descoperiri” pe o foaie de hârtie, sub forma unei liste. Listele nu au numai atributul de a-mi ţine proaspătă memoria, ci, foarte important, o listă concepută reprezintă un început de drum în realizarea a ceea ce stă scris pe ea. Va exista compulsiunea de a „bifa” fiecare liniuţă sau cuvânt din nevoia de a finaliza ceea ce am început.
3. După ce am notat pe hârtie rodul imaginaţiei mele, lista poate fi „îmbogăţită” prin atribuirea unui simbol fiecărei dorinţe. De ce aş face acest lucru? Pentru că mintea mea are nevoie de imagini care reprezintă în mod indirect dorinţele mele, mintea mea lucrează cu aceste imagini. 
4. Foarte bine! Acum „tabloul dorinţelor” mele este gata! Este momentul să îl privesc atent. Ce îmi atrage cel mai puternic atenţia? Care este cea mai arzătoare dintre ele? ... Da! Am găsit! Aceasta este cea mai stăruitoare dintre dorinţele mele acum! Cu această năzuinţă voi începe proiectul de „îndeplinire a dorinţelor”. Apoi vor urma şi celelalte!
5. Şi pentru că este un proiect, are cu siguranţă nişte elemente-cheie fără de care nu poate fi realizat. 
a. Cel mai important aspect în realizarea proiectului dorinţei mele este să identific ce resurse am care să mă ajute şi să-mi servească scopului propus. Când spun resurse mă gândesc la aspectele mele interioare care se pot constitui în mijloace ce pot fi valorificate, cum ar fi: inteligenţa, tenacitatea, voinţa etc. Nu este un moment bun să fiu modestă. Conştientizarea propriilor resurse interioare este o condiţie sine qua non în realizarea oricărui proiect. Îmi alcătuiesc lista cu resursele.
b. Este important să ştiu pe ce mă pot baza, dar este la fel de important să-mi dau seama şi care sunt obstacolele în îndeplinirea dorinţei mele. Obstacole pot fi persoane care nu sunt de acord cu dorinţa mea, fapte reale care s-au întâmplat sau anticipez că este posibil să se întâmple etc. Alcătuiesc o listă a obstacolelor.
c. După ce am identificat ce resurse am şi ce obstacole aş putea să întâmpin este timpul să-mi alcătuiesc schema paşilor pe care îi am de urmat pentru îndeplinirea dorinţei mele. Aici va trebui să apelez la resursele mele cognitive şi realiste pentru a construi un plan cât mai viabil. 
În acest moment pot spune că am reuşit să-mi structurez destul de clar proiectul de „îndeplinire a dorinţei” mele. Nu a fost uşor, dar nu a fost nici greu. Dacă lucrurile au un început bun, cu siguranţă că şi sfârşitul va fi asemenea. 
Este adevărat că nu aş putea avea aroganţa să afirm că de fiecare dată când mi-am făcut astfel un plan, acesta a funcţionat necondiţionat. Nu este chiar aşa. Bineînţeles că sunt situaţii şi situaţii, iar factorul imprevizibilitate există, de asemenea. Dar, efortul de a-mi clarifica gândurile şi de a-mi alcătui „traseul de acţiune” chiar a funcţionat. 

V-am incitat destul pentru a vă mobiliza să vă alcătuiţi şi voi propriul proiect de îndeplinire a dorinţelor? Este un moment bun acesta, al începutului de an. Aşa cum sfârşitul de an poate reprezenta un moment potrivit pentru reflectarea cu privire la realizările şi nerealizările din perioada care tocmai s-a finalizat, ca un bilanţ sau feedback a ceea ce am realizat, am învăţat etc., începutul fiecărui an este un moment foarte bun pentru o introspecţie reală cu privire la dorinţele şi planurile pentru anul care tocmai a început.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, vă urez „Spor la conştientizarea şi îndeplinirea dorinţelor!”